Saturday, 18 June 2016

Resepi Triffle

Assalamualaikum,

Bulan puasa ni nak mkn sedap2 utk berbuka. Asyik membeli je, rasa mcm byk pula duit keluar. So jom buat triffle. Resepi dapat dr FB.

Bahan2:
1) Kek pandan Fuji
2) Susu krimer sejat
3) Tepung custard
4) Tin mix fruit
5) Jelly powder
6) Garam dan gula

Cara-caranya:
1) Potong kek sama besar. Jadikan sebagai lapisan pertama

2) Tuang air mix fruit ke atas seluruh bhgn kek. Diikuti susunan buah-buahan

3) Start masak susu krimer sejat dgn api perlahan. Masukkan gula dan garam secukupnya. Gula tak perlu byk kerana kek dan air buah ni dh cukup manis. Kemudian susu dh start menggelegak, masuk bancuhan tepung custard sedikit demi sedikit. Pastikan kacau je dgn api perlahan. Agak2 dh likat boleh tutup api, tp still kacau. Tepung custard sgt mudah berketul so jgn berhenti kacau

4) Masukkan custard ini sebagai lapisan ke tiga. Tuang dgn pantas,kemas dan ratakan

5) Letakkan buah2 an sahaja sbg lapisan ke empat

6) Masak jelly powder. Air direbus diikuti beberapa sudu powder. Jgn byk sgt. Kacau sepanjang proses. Dh mendidih boleh tutup api. Still kacau. Kemudian tuang sbg lapisan terakhir


Hasil akhir

Tunggu sejuk sikit. Baru tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais. Selepas 1 jam, enak dimakan dgn sudu. Ia tak terbentuk pejal mcm kek. Ia rapuh tak melekat. So makan dgn sudu. Selamat mencuba

P/s: Senang dptkan barang2 dr Giant. 

No comments:

Post a Comment